Over het paspoort


Let op: Het Verwonderpaspoort is momenteel alleen bedoeld voor scholen uit Leiden. In een latere fase zal de Verwonderwereld voor iedereen toegankelijk zijn. 

 

Verdien met je paspoort eilanden voor je Verwonderwereld!

Met je paspoort verdien je eilanden voor je Verwonderwereld. En zo maak je die wereld groter en groter. Een eiland krijg je niet zomaar. Je moet het veroveren. Daarvoor doe je eerst een activiteit over natuur, wetenschap of technologie. Kom hiervoor naar Naturalis, Technolab, Junior Science Lab, Duurzaam Leiden, Museum Boerhaave, Hortus Botanicus Leiden, Sterrewacht Leiden, De Hogeschool Leiden Pabo of het Wetenschapsknooppunt in Leiden. In schooltijd met je klas, of in je vrije tijd met je familie, want ook voor hen zijn de activiteiten spannend en leerzaam.

 

Hoe krijg ik een eiland?

Neem je paspoort mee naar de activiteit, want na afloop moet je het scannen bij het Verwondertablet. Er staat dan meteen een nieuw eiland voor je klaar. Als je thuis inlogt op je Verwonderwereld zie je je nieuwe eiland staan. Je kunt op het eiland klikken en nog meer te weten komen over natuur, wetenschap of technologie. Je ziet de foto's terug die tijdens de activiteit zijn gemaakt. Je krijgt extra informatie over het onderwerp (handig voor je spreekbeurt) en je kunt filmpjes zien. Ook zijn er proefjes te doen en games te spelen. Leuk voor thuis.

 

Waar kan ik heen?

Nu al kun je in 9 Leidse instellingen met je Verwonderpaspoort terecht: Naturalis, Museum Boerhaave, Duurzaam Leiden, Technolab, Junior Science Lab, Wetenschapsknooppunt, Hortus Botanicus Leiden, en Sterrewacht Leiden. Vraag aan je leerkracht of je ouders om op deze site te kijken naar een geschikte activiteit voor jou of voor je klas. Er is op dit moment al te kiezen uit 53 verschillende activiteiten voor verschillende leeftijden.

 

Voor wie is het?

Het Verwonderpaspoort is bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Van 4 tot 12 jaar dus. Voor iedere leeftijd hebben we passende activiteiten.

 

Heb ik er iets aan voor school?

JA! Als je een activiteit doet, leer je zeker ook iets voor school. Je ziet eens een echte microscoop of fossiel. Dat is heel anders dan een plaatje. Je leert vragen over dingen te stellen en die te onderzoeken. Dat is spannend en leuk en vult aan wat je op school te horen krijgt. Ook zit er een 'groei' in het aanbod. Als je een activiteit hebt gedaan, is er altijd een volgende activiteit te doen. Daarin pas je toe wat je eerder hebt geleerd en leer je ook nieuwe dingen. Zo word je steeds handiger en slimmer.

 

Wat als ik nog geen paspoort heb?

Als je nog geen paspoort hebt, vraag dan aan je leerkracht om een activiteit voor de klas te boeken. Wij sturen de paspoortboekjes naar hem of haar toe. En dan krijg jij je eigen paspoort in handen.

 

"Die rare namen zijn leuk. Superinteressant!" 
(Leerling groep 4)

"Ik vind het er cool uitzien!"
(Leerling groep 8)

"Ik vond het spel leuk. Die met de hagedis zoeken" 
(Leerling groep 3)

 

Toekomst van het paspoort

We breiden het aanbod voortdurend uit met nieuwe activiteiten. Dus komen er ook steeds nieuwe eilanden bij. Want onthoud: 1 activiteit = 1 eiland, 53 activiteiten = 53 eilanden enzovoort. Via de Nieuwsbrief houden we je op de hoogte. Meld je aan!

 

Concept

Lees meer over het concept van het Verwonderpaspoort

 

Met dank aan

Het Verwonderpaspoort is mede mogelijk gemaakt door Gemeente LeidenMondriaan FondsPlatform Bèta Techniek, Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden.
Ontwerp en realisatie: Driebit. Illustraties: JellePelle.

 

Reageren

Vragen of opmerkingen kunt u richten aan info@verwonderpaspoort.nl