terug

Warm en koud in de Hortus

Hortus botanicus Leiden

Jouw leerlingen gaan in de Hortus op zoek naar koele en naar warme plekken. Ze meten met een thermometer hoe warm of koud het daar is. Hoe blijf je warm als het koud is? En hoe zorg je dat je koud blijft als het warm is? En wat doen de planten om zich te beschermen tegen warmte of kou?

De kinderen ontdekken daarnaast wat temperatuur te maken heeft met het seizoen. En wat doet de wind voor de planten en voor de mensen? En condens op de ruiten van de kas – wat is dat?

De leerlingen leren hoe ze temperatuur moeten meten. Ze kunnen uitkomsten van metingen interpreteren. Er is aandacht voor temperatuurverschillen en de mogelijke oorzaken en effecten ervan. In de les is aandacht voor technische producten, materialen en gereedschappen, technische inzichten, natuurkundige verschijnselen en onderzoekend leren. De les sluit aan bij de kerndoelen van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.

De les sluit aan bij de volgende lesmethodes:

• Naut
Groep 5. Thema 2: Planten en dieren. Les 1: De groene wereld.
Groep 5. Thema 5: Weer en klimaat. Les 1: Het weer (stap 3: Neerslag en wind) en les 2: Seizoenen.

• Natuniek
Groep 4. Thema 3: Planten en dieren.

• Argus Clou Natuur en techniek
Groep 4. Thema 2: Hoe blijf je warm? Les 1: Een boom met een jas.

Over Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland en is in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden. 

De tuin werkt samen met een groot aantal partijen, zoals andere botanische tuinen, herbaria, (natuurhistorische) musea, universiteiten, overheidsinstanties en verenigingen van liefhebbers op nationaal en internationaal niveau. 

Aanvragen
Leeftijd
groep 4
Vaardigheden
Verkennen
Experimenteren
Data verwerken
Verklaringen formuleren
Kerndoelen
40: Diversiteit en aanpassing
42: Natuurkunde
43: Weer en klimaat
Groepsgrootte
Maximaal aantal leerlingen: 30
Onderwerpen
- Planten / flora
- Ontdekkend leren
- Natuurkunde
- Klimaat
- Duurzaamheid
Locatie
Hortus botanicus Leiden
Kosten
Gratis voor basisscholen in het schooljaar 2019-2020 mits geboekt via Verwonderpaspoort of Cultuureducatiegroep

Warm of koud: je meet het met een thermometer

 

Lesactiviteit: klassikale uitleg, experimenteren, werkblad

Groep: 4

Lesdoel: De leerlingen leren wat een thermometer is en hoe je die afleest. Ze leren bij elk seizoen in Nederland een andere temperatuur hoort. En dat er op de wereld koude en warme gebieden zijn.

Benodigdheden: digibord, thermometer(s), dingen om de temperatuur van te meten, werkbladen

Lesduur: 30 min

 

De les:

Deel 1. Klassikaal

Bekijk op Schooltv.nl het filmpje over de thermometer.

Geef uitleg over de thermometer en hoe de temperatuur verschilt per seizoen, maar ook per werelddeel. In sommige gebieden is het altijd warm. Daar leven andere planten en dieren dan in koude gebieden.

Hoe lees je een thermometer af? Kijk hoeveel graden het is. Hoe hoger, hoe warmer. Als het vriest, dan staat er een min-teken voor het getal. Bij min tien graden bijvoorbeeld, vriest het hard, en is het heel koud.

Laat het zien door met de thermometer een paar warme en koude dingen te laten meten. Bijvoorbeeld: een bakje met ijsblokjes, een bakje warm water, een plek in de zon, een plek in de schaduw. Laat de leerlingen zelf verzinnen wat ze nog meer op willen meten.

 

Deel 2. Zelf aan de slag

De leerlingen maken het werkblad.


Winterland en Zomerland

 

Lesactiviteit: tekenopdracht

Groep: 4

Benodigdheden: tekenspullen

Lesdoel: De leerlingen denken na over wat ze in de Hortus gezien en gehoord hebben. Ze gebruiken op een creatieve manier hun inzicht in hoe de temperatuur de leefomgeving van mensen, planten en dieren beïnvloedt.

Lesduur: 30 min, of langer

 

De les:

Hou jij het meest van de zomer of de winter? Stel je voor dat je in een land leeft waar het altijd zomer is. Of een land waar het altijd winter is.

Wat is daar leuk aan? En wat is minder leuk? Welke planten en dieren leven er? Maak een tekening van jouw winterland of zomerland.

Gerelateerde activiteiten